Natuur beleven

Beekdalwandelingen
Nacht van de Nachtegaal 
Spirituele wandelingen
Nacht van de Nacht (samen met SBB)
Zie ook ‘agenda’ in het hoofdmenu (links)

Nacht van de nachtegaal

Jaarlijks organiseert SNMO, in samenwerking met de vogelwerkgroep van de vereniging Heemkunde Ootmarsum e.o., een fietstocht met de veelzeggende naam “Nacht van de nachtegaal”. Deze avondfietstocht staat volledig in het teken van de pracht van de natuur in beeld en geluid. ‘Live’ wel te verstaan. SNMO laat u kennismaken met de schoonheid van de natuur in en om Ootmarsum. Vooral de zeer bijzondere geologische geschiedenis van Ootmarsumse stuwwal en de unieke flora die dat heeft opgeleverd, krijgen hierbij de aandacht. Daarnaast laten leden van de vogelwerkgroep u in het veld kennis maken met het de pracht van de vele vogels die onze omgeving rijk is. Daarbij mag de zang van de nachtegaal natuurlijk niet ontbreken.
Het startpunt van de fietstocht begint traditioneel in het kleurrijke Appellaantje. Dit beekdal is hét bewijs dat zelfs de meest bijzondere natuur tot ver in de stad door kan dringen, als het maar een handje geholpen wordt. Ook zo’n voorbeeld van veerkracht van de natuur is Ottershagen in het Beneden-Dinkeldal. Nadat een deel van dit gebied enkele jaren geleden weer enigszins is teruggegeven aan de natuur, zijn de weidevogels massaal teruggekeerd. Het is nu uitgegroeid tot een waar weidevogelbolwerk in Twente. Met name voor de grutto, maar ook zijn er allerlei soorten eenden, ganzen en zangvogels te zien. Ze laten zich daarentegen vooral horen. Met name in de maanden april en mei is het er een gejubel van jewelste, met kievitten, grutto’s en heel wat ander vrolijk gevogelte in de lucht.
Om de Nachtegaal te horen hoef je je oren niet te spitsen. Vanuit het dichte struikgewas laat hij zich duidelijk horen met zijn zeer krachtige knars- en fluittonen. Wie eens een nachtegaal gehoord heeft zal het geluid niet snel vergeten. Zien, doe je ‘m door zijn stiekeme gedrag maar heel moeilijk. Jammer genoeg heeft deze illustere vogel het in Noord-Oost Twente steeds moeilijker. Toch vindt hij in onze omgeving nog een aantal geschikte plekjes, zodat we tijdens de fietstocht vrijwel zeker van zijn overweldigende zang kunnen genieten.

Nacht van de Nacht

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Toch zijn er nog wel een paar plekken in Nederland met een dusdanige geografische ligging dat er nog weinig sprake is van lichtvervuiling. Zo is het niet verrassend dat de Waddeneilanden boven aan de lijst met donkerste plekken te vinden zijn. Er zijn op en rond de eilanden dan ook vrijwel geen grote lichtbronnen als kassencomplexen of middelgrote tot grote steden te vinden. Daarbij komt dat de waddenzee als een lichtloze bufferzone tussen de eilanden en het vasteland ligt. Van plaatsen op het dichtbevolkte vasteland, dus zonder zo’n beschermende zone van duisternis, is het natuurlijk extra bijzonder om voor de titel ‘donkerste gemeente van Nederland’ in aanmerking te komen. In 2000 kreeg de (toenmalige) gemeente Ootmarsum, als enigste plek op het Nederlandse vasteland die titel (zie de  lichtkaart van het Platform Lichthinder). Wat lichtuitstoot betreft werd het alleen geëvenaard door Schiermonnikoog en Vlieland waarmee het trio gezamenlijk de eerdergenoemde titel draagt.
Meer en meer worden we ons ervan bewust hoe waardevol het donker is voor zowel mens als dier. Bij nachtelijke verlichting werd er tot voor kort nauwelijks aandacht besteedt aan mogelijke negatieve effecten op de natuur. Er werd eerder gedacht aan de menselijke nachtrust. Lichtvervuiling kan echter niet alleen mensen uit hun slaap houden, ook voor dieren levert het weldegelijk problemen op. Zo is het bekend dat sommige dieren kunstlicht voor daglicht aanzien. Hierdoor kan hun biologische klok in de war raken. Typische nachtroofdieren vinden minder eten, doordat hun prooidieren zich bij licht in de dekking houden. Verder kan het trekgedrag en de voortplanting van dieren verstoord raken. Wetenschappers vinden hiervoor steeds meer bewijzen.
Waar je op plaatsen met veel lichtvervuiling nauwelijks nog van de sterrenhemel kunt genieten is dat boven Ootmarsum gelukkig nog heel anders. De SNMO kan dat natuurlijk niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Daarom zullen ook wij onze bijdrage leveren aan “Nacht van de Nacht”. De Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid van de duisternis en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland. De SNMO zal hiervoor (een) nacht- en/of avondactiviteit(en) organiseren in of nabij Ootmarsum, de nachtelijke hoofdstad van Nederland. Hierover later meer op deze site.